6 Petua Pembersihan Rumah Yang Mujarab

Petua Pembersihan Mudah

6 Petua Pembersihan Rumah Yang Mudah dan Mujarab |  Semua orang suka tinggal di rumah yang bersih dan kemas tapi tiada siapa yang suka menyentuh kotoran dan membersihkan rumah. Ia termasuk kepada semua jenis rumah sama ada unit tiga bilik tidur di HDB Choa Chu Kang atau kondominium persendirian di Orchard, semua orang suka tinggal di sebuah rumah yang bersih yang berkilau dan bersinar. Terdapat beberapa barangan isi rumah biasa yang boleh digunakan untuk melaksanakan tugas pembersihan rumah untuk menghilangkan habuk, debu dan kotoran dengan mudah. Kami akan berkongsi petua pembersihan rumah yang boleh membersih rumah anda lebih mudah dan lebih mudah.

6 Petua Pembersihan

1.Garam halus dan lemon untuk membersihkan papan pemotong

Garam Lemon

Sangat mudah hanya perlu mencari di dapur anda untuk garam dan lemon dan penyelesaian pembersihan anda sudah tersedia. Gunakan garam dan separuh lemon digosok di atas papan pemotong, dengan cara ini anda boleh menghilangkan zarah makanan yang telah dilekat padanya. Apa yang baik tentang menggunakan barang semulajadi ini ialah tiada bahan kimia atau yang ditinggalkan di papan pemotong anda. Kaedah ini sesuai untuk kaca atau papan pemotong kayu terutama untuk kayu kerana ia tidak akan menyebabkan sebarang kerosakan.

2. Serbuk Penaik untuk mengeluarkan kotoran minyak dan acuan grout

Jangan pandang rendah pada serbuk penaik. Ia adalah barang rumah pelbagai guna yang boleh digunakan untuk membersihkan kotoran, sisa kopi dan oven dengan kesan terbakar. Paling penting, ia boleh membantu menghilangkan kesan minyak dari permaidani. Berikut ialah cara anda mengeluarkan kotoran minyak dari permaidani anda dengan meletakkan serbuk penaik kering pada karpet (cukup untuk menutupi kotoran), kemudian tunggu dan saksi semua miinyak diserap.

Serbuk Penaik

Anda boleh menyingkirkan acuan grout di bilik mandi, gunakan 3/4 cawan serbuk penaik, 1/4 cawan peluntur dan tambah beberapa gris. Ini akan membuat pes tebal dengan campuran serbuk penaik. Biarkan ia diletakan di atas kesan kotoran tersebut selama kira-kira 10 minit. Sebaik sahaja anda mula menggosok, kesan kotoran akan segera ditanggalkan. Klik di sini untuk menyemak lebih banyak petua pembersihan menggunakan serbuk penaik.

3. Krim Tartar untuk membersihkan peralatan keluli tahan karat

Krim Tartar

Ambil berus gigi lama dan sedikit krim tartar dan tambah sedikit gris kepadanya dan voila! Anda telah mendapat penyelesaian untuk menghilangkan tanda-tanda kotor dari perkakas keluli tahan karat anda. Ia adalah alternatif bebas kimia terutamanya untuk peralatan di mana makanan adalah tempat. Ia juga berfungsi dengan baik untuk tempat yang sukar untuk dicuci di mana kotoran membina sepanjang masa. Anda juga boleh menggunakannya untuk membersihkan pintu keluli tahan karat dan tingkap.

4. Cuka guna untuk membersih

Oleh kerana sifatnya berasid, cuka akan meresap ke dalam kotoran dan melonggarkannya. Pertama sekali, gunakan cuka untuk membersihkan kepala pancuran dengan mengikat kepala pancuran dengan beg plastik penuh dengan cuka. Ia berfungsi dengan mengeluarkan kotoran dan menghalang lubang daripada tersumbat. Anda boleh meninggalkan beg di kepala pancuran selama beberapa jam dan lap kotoran yang berlebihan apabila anda telah dikeluarkan dari beg.

Cuka

Cuka dan air boleh digunakan untuk membersihkan tirai. Masukkan bahagian air dan cuka yang sama ke dalam mangkuk dan gunakan kain lama untuk membersihkan tirai. Anda boleh menghilangkan debu dan kelembapan antara setiap slat dengan teknik mudah ini. Adalah baik untuk tirai yang terletak di kawasan rumah di mana habuk atau kulat terkumpul. Anda boleh menyemak di sini untuk mengetahui lebih lanjut tentang menggunakan cuka untuk pembersihan.

5. Bersihkan pinggan mangkuk kaca menggunakan foil timah

foil timah

Gunakan gulungan foil timah, potong sekeping dan gumpalkan mereka  dalam bentuk bola. Kemudian anda menambah beberapa sabun basuh ke dalam mangkuk kaca kotor dan gunakan bola kerajang timah untuk menggosok kotoran. Ia adalah penyelesaian yang sempurna untuk menanggalkan kesan makanan dari bakeware kaca anda dan menghalang sisa dari melekat.

6. Lint Roller untuk segalanya

Lint Roller

Kita perlu mengakui lint roller adalah semua yang kita perlukan untuk penyelesaian cepat kepada habuk di rumah. Ia ciptaan genius. Anda boleh menggunakannya untuk menanggalkan habuk pada lampu, selimut, bantal dan permukaan bahan yang lain. Ini akan menanggalkan habuk dengan cara yang sama pada pakaian, tanpa perlu kotorkan tangan anda. Anda juga boleh menggunakannya untuk mengambil rambut jatuh di atas lantai (sukar untuk mengambil dengan menggunakan tangan sahaja).

Sekarang anda tidak perlu mengeluarkan belanja yang banyak untuk membersihkan rumah anda dan hanya menggunakan bahan-bahan di dapur anda sahaja. Petua pembersihan rumah yang mujarab. 

Leave a Reply