Ayam Brand Perkenalkan Resepi Ikan Sempena Musim Perayaan

Ayam Brand Perkenalkan Resepi Ikan Sempena Musim Perayaan |  Sambutan Tahun Baru Cina bakal menjelang tidak lama lagi dan apabila kawan-kawan dan ahli keluarga berkumpul, pesta makan pasti tidak berkesudahan. Bagaimanapun, resepi tradisional musim perayaan biasanya mengandungi kadar lemak yang tinggi dan rendah serat yang baik.

Ayam Brand berbangga untuk memperkenalkan sembilan resepi untuk musim perayaan yang lebih sihat. Resepi ini mengandungi kebaikan Omega 3 dan kalsium daripada ikan tuna dan sardin, rantaian sederhana trigliserida (MCT) daripada santan kelapa, serta serat dan vitamin daripada nenas dan jagung manis.

Nutrisi Omega 3 baik untuk jantung
Nutrisi Omega 3 baik untuk jantung anda [ foto kredit fb Ayam Brand Malaysia ]
Resepi-resepi ini merupakan satu simbolik kerana kebanyakannya diperbuat daripada ikan (;yú) yang kedengaran seperti ‘kemewahan’ dalam bahasa Cina. Nenas (凤梨; fènglí) kedengaran seperti ‘kemakmuran telah tiba’, kelapa (椰子; yēzhī) pula berkongsi sebutan yang sama dengan ‘datuk’ dan ‘anak lelaki’ yang melambangkan keluarga yang bersatu, manakala jagung manis bermaksud ‘pertumbuhan’.

Sebagai jenama yang mempunyai warisan selama 126 tahun, Ayam Brand cukup memahami aspek budaya dan masakan. Pada masa yang sama mempromosikan hidangan alternatif lebih sihat yang menggunakan makanan dalam tin keluarannya yang berkualiti tinggi, sihat dan mudah, tanpa sebarang bahan awet serta MSG tambahan.

Rebiu pantas yang dibuat bagi resepi istimewa ini menunjukkan bahawa ia boleh dihidangkan ketika jamuan makan besar, sehinggalah makanan lebih ringkas seperti bubur selepas beberapa hari menikmati makanan berat. Hidangan-hidangan ini memberi penekanan terhadap alternatif yang lebih sihat dan pantas serta mudah untuk disediakan.

Yee Sang tuna merupakan satu cara ideal untuk merapatkan hubungan di antara ahli keluarga sewaktu jamuan makan malam. Ia sememangnya berkhasiat dan sedap apabila disediakan dengan Ayam Brand Tuna Chunks in Organic Olive Oil dan Ayam Brand Mushrooms yang dihiris nipis.

Resepi Ikan - Yee Sang Tuna
Resepi Ikan – Yee Sang Tuna

Kemewahan hidangan itu ditambah dengan pembuka selera  Sardin Gulung Goreng atau Kukus yang menggunakan Ayam Brand Sardines in Tomato Sauce. Mudah disediakan dan cantik ketika dihidangkan, hidangan pembuka selera ini kaya dengan kalsium dan DHA, serta rasa yang mengimbau kembali kenangan lama.

Resepi Ikan - Fried Sardine Rolls
Fried Sardine Rolls

Padankannya dengan Dumpling Cendawan yang diperbuat daripada Ayam Brand Mushrooms dan Ayam Brand Tuna in Organic Broth untuk kelihatan seperti hidangan mewah di rumah. Akhiri makan besar dengan pencuci mulut kacang tradisional Cina atau thong sui yang hadir dalam bentuk Mixed Bean Coconut Ice Lollies menggunakan Ayam Brand Coconut Milk.

Kuih Tart Nenas ialah hidangan yang wajib ada ketika acara Makan Besar Tahun Baru Cina. Ayam Brand Pineapple Chunks memastikan kemewahan itu hadir tanpa perlu bersusah payah mengupas dan memotong nenas. Pada masa yang sama dapat mengekalkan rasa manis yang sederhana untuk kesihatan lebih baik.

Mulakan hari pertama Tahun Baru Cina dengan Smoothie Kelapa Mangga untuk membantu mencernakan hidangan berat yang diambil ketika makan besar serta mengekalkan tenaga yang anda perlukan sepanjang hari. Untuk hidangan sarapan dan makan tengah hari yang ringan, ambil sahaja Bubur Tuna yang mudah dan sedap, diperbuat daripada Ayam Brand Tuna Flakes Omega 3. Untuk makan tengah hari yang ringan dan sihat, cubalah Nasi Goreng Sayur menggunakan Kacang Pis, Jagung Manis dan Cendawan dalam tin Ayam Brand yang telah diproses.

Vegetable Fried Rice
Vegetable Fried Rice

Menikmati hidangan semasa musim perayaan boleh jadi lebih sihat dan kreatif apabila anda menerokai idea-idea baru. Kebanyakan resepi ini boleh disediakan lebih awal membuatkannya sesuai untuk mereka yang mempunyai gaya hidup yang sibuk.

Disahkan Halal

Semua produk Ayam Brand™ disahkan Halal oleh JAKIM.

Peraduan Beli dan Rakan Tahun Baru Cina

Ayam Brand menambahkan kemewahan sambutan Tahun Baru Cina kali ini dengan Peraduan Beli dan Raikan. Bermula 15 Januari hingga 28 Februari 2018, rebut peluang untuk memenangi hadiah wang tunai berjumlah RM17,776 dan pelbagai kelengkapan dapur yang menarik dengan pembelian RM20 atau lebih produk-produk Ayam Brand dalam satu resit dan jawab SATU soalan mudah.

Layari laman web www.ayambrand.com.my/cny2018  dan www.facebook.com/AyamBrand.Recipes untuk kemas kini yang mengujakan.

Leave a Reply