Kirin 980 Satu Lagi Kebijaksanaan Tercipta

Kirin 980_banner

Telefon pintar adalah simbol gaya hidup moden. Apabila semua orang menggunakan telefon pintar mereka sepanjang masa, maka ia menuntut pengalaman yang cergas dan responsif. Chipset SoC 7nm komersil pertama di dunia, Kirin 980 menggabungkan prestasi, kecekapan, ciri penyambungan terbaik dalam kelas, dan kuasa pemprosesan Dual NPU AI.

Kirin 980

Sebagai tindak balas kepada permintaan itu, Huawei menggabungkan dua pemproses Cortex-A76 dan Mali-G76 baru ke Kirin 980 – yang tidak pernah dilihat di SoC lain. Mali-G76 menyokong pelet DDR terpantas di dunia dengan kelajuan 4.2Gbs , 14 peratus lebih cepat daripada standard industri. Kemudian, untuk memaksimumkan prestasi dan kecekapan SoC, Huawei juga merangka teknologi Flex-Scheduling baru untuk CPUnya.

Core A76 baru mempunyai prestasi dan kecekapan yang jauh lebih baik, meningkat 75 peratus dan 58 peratus masing-masing. Huawei juga membangunkan subsistem CPU Kirin baru berdasarkan seni bina multi-teras untuk meningkatkan lagi prestasi dan kecekapan SoC. Sebagai tambahan kepada beberapa pengoptimuman, penyelesaian baru ini meningkatkan keserasian pelbagai proses peranti ke CPU, sambil meningkatkan aspek lain seperti reka bentuk penjadual dan bas. Kirin CPU membolehkan SoC untuk melepaskan potensi terbesar dalam kedua-dua prestasi dan kecekapan.

Prestasi Kirin 980

Kirin CPU menyokong teknologi Flex-Penjadualan, yang mengintegrasikan Kecekapan Triple Architecture: 2 mega core (berdasarkan Cortex 76), 2 core besar (berdasarkan Cortex 76) dan 4 core kecil (Cortex 55). Membandingkan tradisional besar. Senibina LITTLE, ia boleh menawarkan penjadualan yang lebih tepat dan merealisasikan kecekapan terbaik tidak kira dalam beban kerja yang intensif, aktiviti yang berterusan atau ringan. Penjadual yang lebih pintar meningkatkan kecekapan SoC dalam melakukan tugasan harian dan menjanjikan hayat bateri lebih lama sambil menikmati prestasi yang lebih baik.

Triple Architecture: 2 mega core

Dari segi GPU, Mali-G76 yang disematkan dalam Kirin 980 menyampaikan 46 peratus lagi kuasa pemprosesan grafik dan 178 peratus kecekapan kuasa yang lebih baik. Kirin 980 juga mempunyai teknologi meningkatkan jam AI yang inovatif yang boleh mengenal pasti masalah kemunculan prestasi dengan membaca kadar bingkai, masa bingkai, input pengguna dan beban proses pemproses, dan menyesuaikan dengan sewajarnya dalam masa nyata. Teknologi ini berfungsi dengan baik dengan permainan – ia berfungsi 30 peratus lebih baik daripada penyelesaian konvensional dalam meramalkan penggunaan sumber permainan. Dengan meningkatkan kadar bingkai purata dan meminimumkan ketidak lancaran, pemain dapat menikmati pengalaman permainan yang lebih lancar daripada sebelumnya.

Sebagai contoh, semasa menjalankan permainan tajuk AAA seperti NBA 2K18, peranti berkuasa Kirin 980 dapat mengekalkan pengalaman yang hampir kepada 60fps. Tahap prestasi jauh melebihi standard industri, dan bukti keupayaan GPU untuk memberikan pengalaman permainan yang tiada tandingan.

Nantikan pelancaran peranti HUAWEI Siri Mate Kirin 980 yang pertama, yang dijadualkan tiba pada bulan Oktober 2018.

Leave a Reply