Metaride™ Kasut Terbaru ASICS Untuk Tenaga Larian Jarak Jauh

ASICS

Metaride™ Kasut Terbaru ASICS Untuk Tenaga Larian Jarak Jauh | ASICS hari ini menjadikan dunia larian sebagai fokus utamanya kerana ia mendedahkan satu konsep baru dalam kecekapan berlari, METARIDE™. Salah satu inovasi ASICS yang paling penting dalam tujuh dekad, dan sebagai sebahagian daripada cita-cita ASICS untuk membantu semua pelari untuk WIN THE LONG RUN[1], kasut telah direka dengan satu tujuan dalam fikiran; untuk membuat larian jarak yang jauh lebih mudah.

Metaride™ Kasut Terbaru ASICS

Teknologi maju GUIDESOLE™ memperkenalkan sensasi yang unik bagi pelari yang mengurangkan kehilangan tenaga pada sendi buku lali untuk meningkatkan kecekapan larian.

Dibangunkan lebih dari dua tahun oleh pasukan saintis dan pereka di ASICS Institute of Sport Science (ISS) di Kobe, Jepun, METARIDE™ adalah kejuruteraan ketepatan untuk meminimumkan pergerakan di kawasan di mana kebanyakan tenaga dibelanjakan; sendi buku lali.

Secara saintifik ia terbukti menawarkan pengurangan jumlah kehilangan tenaga pada sendi pergelangan kaki oleh hampir satu perlima[2], perbezaan itu boleh menjadi seismik untuk pelari jarak jauh yang ingin mencapai potensi penuh mereka.

Kunci untuk mewujudkan kemungkinan yang paling cekap adalah penemuan teknologi revolusi GUIDESOLE™ [3] baru; satu-satunya lengkung berbentuk tepat itu berfungsi dengan mengalihkan berat badan ke hadapan dan mendorong pelari untuk memberi perasaan gerakan tanpa usaha.

Guidedole™ teknologi baru

Keputusan? Kasut penjimatan tenaga yang memberikan sensasi berlari baru dengan potensi untuk meningkatkan prestasi dan perlindungan dengan ketara untuk membantu pelari setiap peringkat terus berlari lebih lama daripada yang difikirkannya mungkin.

Menawarkan beberapa teknologi proprietari dalam reka bentuk radikal serba baru, METARIDE™ berjaya mengoptimumkan ketiga-tiga fasa kitaran getah untuk menghasilkan jenis kasut yang sama sekali berbeza. Dalam ujian, METARIDE™ telah terbukti secara saintifik terhadap kasut larian konvensional dalam kategori;

  • mengurangkan jumlah tenaga yang hilang di sendi pergelangan kaki di mana kebanyakan tenaga berkembang
  • memperbaiki statik muat dan cengkaman untuk mengurangkan pergerakan pergelangan kaki sepanjang stride sementara juga mengekalkan kestabilan dan ketahanan [4]
  • berasa seperti pengalaman berjalan baru

Kenichi Harano, Pegawai Eksekutif dan Pengurus Besar Kanan di ISS mengulas tentang bagaimana METARIDE™ memecahkan rekod baru dalam larian jarak jauh.

“Konsep METARIDE™ dan teknologi GUIDESOLE™ baru pada dasarnya berbeza dengan kasut lain yang pernah kami buat atau yang ada di pasaran hari ini. Kami melihat kecekapan berlari dengan cara ASICS yang unik untuk memberikan ‘rasa’ baru sambil mengekalkan janji prestasi dan perlindungan kami.”

Mewakili kemunculan inovasi ASICS, METARIDE™ adalah yang pertama dalam francais penjimatan tenaga baru ASICS, yang akan menjadikan konsep dan teknologi yang sama tersedia untuk lebih banyak pelari pada harga yang berbeza. Model takedown dirancang untuk dillancarkan musim luruh ini.

Yasuhito Hirota, Presiden ASICS dan COO berkata METARIDE™ menunjukkan komitmen ASICS untuk terus mempercepatkan bagaimana para pelari bergerak melalui produk dan perkhidmatan yang canggih.

Inovasi terbaik ASICS

“Kami percaya teknologi baru ini berpotensi untuk mengganggu dunia larian jarak jauh. Atlet dan pelari kami telah memberitahu kami bahawa METARIDE™ sudah mengubah cara mereka melatih, berlumba, berlari dan pulih. Ini adalah permulaan era baru untuk ASICS kerana kami membawa inovasi terbaik kepada peminat kami sambil menarik generasi baru pelari.”

Pelari boleh meletakkan kasut baru untuk menguji dengan program WIN THE LONG RUN™ pada aplikasi RUNKEEPER™. Ciri ini termasuk siri lima lintasan berpandu untuk membantu para pelari menggabungkan lebih banyak latihan, meningkatkan daya tahan dan berlari dengan lebih cekap. Pengalaman ini direka untuk memberi inspirasi kepada para peserta untuk melampaui garisan penamat untuk menemui kejayaan seterusnya mereka.

Untuk memuat turun aplikasi RUNKEEPER ™ dan mulakan kunjungi https://www.asics.com/sg/en-sg/mk/runkeeper METARIDE™ akan tersedia dalam jumlah terhad dari 8 Mac dan seterusnya di ASICS Pavilion dan KLCC.


[1] WIN THE LONG RUN is a trademark of ASICS Corporation

[2] Combined reduction of up to 19.1% in energy loss during shock attenuation and propulsion against conventional shoes in the category. Research conducted by Progressive Sports Ltd based at Loughborough University UK, November 2018

[3] GUIDESOLE™. Patent Pending (PCT)

[4] Research conducted by ASICS Institute of Sports Science, Kobe, Japan, November 2018

Leave a Reply