Miss Amazing Malaysia Pamerkan Bakat Semulajadi Wanita Istimewa

Miss Amazing Malaysia 2019 Finalists

Miss Amazing Malaysia Pamerkan Bakat Semulajadi Wanita Istimewa |  Para finalis Miss Amazing Malaysia 2019 telah diumumkan secara rasmi pada sidang akhbar yang diadakan di Westlane Place di Petaling Jaya, seminggu lebih awal dari pertandingan Grand Finals yang unik ini yang akan berlangsung di tempat yang sama pada 9 Mac 2019.

Miss Amazing Malaysia 2019 Finalis

Setelah enam bulan pencarian, pemilihan dan transformasi, 13 wanita yang luar biasa dengan perbezaan upaya telah berjaya ke peringkat akhir Miss Amazing Malaysia 2019. Wanita-wanita yang bijak, berani dan berupaya ini memutuskan untuk mencabar diri mereka walaupun dengan perbezaan mereka dan menggunakan platfom Miss Amazing Malaysia untuk memperkayakan dan memperkuat diri mereka, bagi mempamerkan pelbagai bakat mereka dan mencari keterangkuman dalam semua aspek kehidupan mereka.

Sepanjang pementasan, peserta akhir telah menjalani pelbagai program yang merangkumi pertumbuhan kemahiran seperti kecekapan sukan, kecerdasan emosi, pertahanan diri, latihan kecemasan kesihatan, penampilan, pengucapan awam, latihan catwalk, berfoto, gaya peragaan, etika, dandanan diri, keyakinan diri, mempamerkan bakat semulajadi dan banyak lagi. Mereka juga menjalinkna persahabatan dan kenangan yang akan tersemat seumur hidup mereka.

Finalis 1

Pertandingan Miss Amazing Malaysia yang pertama memberikan peluang kepada wanita dengan perbezaan upaya untuk menguji sempadan mereka dan menghadapi cabaran baru, sambil memupuk persaudaraan yang akan menawarkan peluang untuk wanita dari pelbagai latar belakang untuk belajar antara satu sama lain dan membangunkan sistem sokongan yang berharga. Ia juga meningkatkan keterlihatan mereka dengan menyediakan platform awam untuk mereka menentukan sendiri syarat mereka dan mencapai perkara yang menakjubkan.

Finalis 02
Finalis 03

Antara peserta yang telah ke peringkat akhir adalah model sepenuh masa, seorang penyokong komuniti dengan ijazah undang-undang, seorang artis, seorang chef komis dan seorang guru dengan doktor falsafah dalam Kimia, menonjolkan fakta bahawa perbezaan mereka bukan halangan untuk pencapaian peribadi.

Miss Amazing Malaysia yang dianjurkan oleh Amazing Girls Solution, adalah percubaan yang tidak konvensional untuk mentakrifkan semula pesona kecantikan, dan merupakan yang pertama seumpamanya di Malaysia. Ia bertujuan menyediakan platform untuk wanita dengan Down Sindrom, Lupus, Scoliosis, Vitiligo, Autisme dan keupayaan lain, untuk menjadi sebahagian daripada pertandingan kecantikan.

Dalam ucapan alu-aluannya, pengasas pageant Maynicca Dewi Rajamanikam, yang merupakan peserta naib juara Miss India Worldwide Malaysia 2018, berkongsi perasaannya mengenai perjalanan hebat Miss Amazing Malaysia sejak pelancaran pertama dan beberapa acara pentingnya.

“Miss Amazing Malaysiaā€¯ adalah misi untuk memberi peluang kepada wanita dengan perbezaan upaya untuk membina keyakinan dalam persekitaran yang menyokong dan menyenangkan, sambil membolehkan mereka mencapai potensi penuh mereka. Di dalam suasana sekeliling yang dibina dengan galakan dan sokongan, Miss Amazing Malaysia percaya ia boleh membawa individu-individu ini bersama-sama dan mempromosikan kemasukan lebih lanjut untuk wanita cantik ini dengan keperluan khusus, “jelas Maynicca.

Finalists & Maynicca

Maynicca juga mengingatkan rakyat Malaysia untuk menyedari bahawa terdapat potensi besar dalam setiap wanita yang berbeza. “Adalah menjadi tugas kami, sebagai sebuah masyarakat progresif, untuk memberi mereka kuasa untuk merealisasikannya sepenuhnya.”

Maynicca juga bercakap tentang “Projek Bidadari”, sebuah inisiatif yang mulia untuk memberikan finalisnya peluang untuk bekerjasama dengan personaliti yang berpengaruh di adegan pertandingan dengan tujuan untuk memberi pendedahan dan penyediaan kepada mereka, dan memperkenalkan “Bidadari” Miss Amazing Malaysia, Datin Harveen Kaur yang merupakan Pengarah Kebangsaan Miss Malaysia World dan yang sangat terlibat dalam membantu kanak-kanak dengan Down Sindrom di pondok Kiwanis.

Miss Amazing Malaysia terbuka kepada semua wanita tunggal Malaysia dengan Down Syndrome, Vitiligo dan perbezaan lain*, berumur 18 hingga 36, tanpa mengira etnik atau kepercayaan agama mereka.

(*kecuali bagi orang yang berkerusi roda, buta, pekak atau bisu.)

Uji bakat untuk pertandingan diadakan di LOKA Malaysia pada 7 Oktober, 2018. Sepanjang tempoh pertandingan, para finalis juga memperoleh mata dan dinilai untuk kehadiran, komitmen, penyertaan dan transformasi mereka.

Antara kemuncak pertandingan itu adalah kejayaan Penampilan Bakat yang berjaya dianjurkan bersama-sama Kelab Malaysia Leo pada bulan Januari.

Mengulas acara itu ialah Dato ‘Raj Chelliah, Presiden penaja utama Ambassador Puteri Malaysia dan pemilik utama ibu pejabat Dato’ Watson Peters Westlane Place.

Grand Final Miss Amazing Malaysia akan berlangsung di Westlane Place di Petaling Jaya pada 9 Mac 2019. Selain dari tajuk utama, para finalis juga akan bersaing untuk pelbagai gelaran.

Miss Amazing Malaysia diiktiraf oleh Kementerian Pelancongan & Kebudayaan (MOTAC) dan disokong oleh Ambulance Puteri Malaysia sebagai rakan kongsi bersama dan penaja utama. Persatuan Down Sindrom Malaysia adalah rakan kongsi kerjasama dengan penganjur, dengan Westlane Place sebagai tempat rasmi. Juga menyokong pertandingan itu adalah Wolfpack Lab, Flower Chimp. Emma Mohd MUA Stylist, Mobiversa, Nottingheels, Devi’s Corner, PEKATAN, ADLA, Pixsura, Hard Rock Cafe KL, Tlovescraft, Unified Fitness, Asian Tribal, Kelab Antarabangsa Lions, Wangi World, Penthouse Rendah, Amber Chia Academy dan rakan media rasmi Rentak Sejuta.

Leave a Reply