Restoran Utara Identiti dan Gaya Baru Utara Coffee House, Hotel Armada PJ

Utara logo

Restoran Utara Identiti dan Gaya Baru Utara Coffee House, Hotel Armada PJ | Utara Coffee House di Hotel Armada PJ sudah beroperasi lebih dari 22 tahun. Ia merupakan antara restoran yang terkenal di Petaling Jaya. Kini restoran ini telah mengalami perubahan besar yang menyaksikan restoran tersebut telah diubahsuai serta dijenamakan semula sebagai ‘UTARA’. Pada 5 Ogos 2019 yang lalu, Naz berpeluang melihat konsep baru restoran Utara ini dan diraikan dengan hidangan bufet hebat sepanjang malam.

Utara yang baru dan segar

Dengan ruang yang lebih luas (selepas membuka beberapa dinding pembahagi), restoran Utara ini menjadi lebih luas. Dengan dinding gelas yang tinggi (tanpa filem gelap), menambahkan lagi rasa lapang apabila sinaran cahaya matahari semula jadi menembusi dari tingkap. Reka bentuk dalaman baru yang bergaya dengan sentuhan konkrit (bare finished) dan elemen kayu sebagai warna dan bahan yang konsisten. Rose emas / tembaga dan kaunter marmar ditambah untuk mencerahkan warna-warna yang sejuk dan hangat. Konsep keterbukaan restoran Utara ini menawarkan persekitaran tempat makan yang lebih selesa dan kondusif.

Pengurus Besar, Hoon Tai Chee berkata “Kami faham bahawa industri perhotelan adalah perniagaan yang menarik dan sangat kompetitif dengan pertumbuhan pesat. Adalah penting bahawa kita mengekalkan kelebihan daya saing. Untuk memastikan pengunjung sentiasa kembali semula, kami sentiasa menawarkan pengalaman baru, maka pembaharuan restoran Utara tidak dapat dielakkan. SEGAR dan DIPERBAHARUI, kami dengan sukacitanya memperkenalkan UTARA”

Pengurus Besar, Hoon Tai Chee

Projek pengubahsuaian yang diketuai oleh Elizabeth Yap dari firma reka bentuk dalaman StudioN3m menawarkan dua penambahan baru ke restoran, dapur terbuka di belakang restoran dan kafe-bar terbuka di depan. Dengan dapur terbuka, pengunjung menjadi penonton kerana mereka dapat melihat makanan mereka disediakan. Manakala kafe-bar yang lebih besar terbuka dibina untuk memenuhi keperluan di antara restoran dan lounge lobi. Oleh itu, kakitangan perkhidmatan dapat berkomunikasi dengan dan melayan para tetamu di 2 kawasan yang berbeza dengan mudah, tanpa menjejaskan piawaian perkhidmatan.

Dapur terbuka
kafe-bar yang terbuka

“Bagi perniagaan, sukar untuk sentiasa mengubahsuai. Dengan ini, saya mereka suasana Utara baru untuk menjadi abadi (lasting); sesuatu yang tidak akan terkesan dari gaya dalam masa beberapa tahun. Saya memerlukan sesuatu yang elegan sesuai dengan hotel dan ia perlu menjadi mudah untuk dijaga. Penyelesaiannya adalah rangka perabot yang lembut dengan bahan dan pencahayaan yang berkualiti tinggi yang boleh dipadankan dengan pelbagai elemen asas seperti lukisan, perhiasan dan kemasan tekstil yang dapat dikemas kini sebagaimana perlu. Dengan cara ini, para tetamu hotel boleh mengalami sesuatu yang baru setiap beberapa tahun, sambil mengekalkan keakraban restoran kegemaran mereka. Adalah lebih baik untuk mempunyai sesuatu asas untuk bermula dengan dan kemudian ditambah selepas itu, seperti kanvas kosong. Sebagai pereka, penting bagi saya untuk mempertimbangkan banyak perkara daripada keperluan semasa klien saya – Saya juga perlu mempertimbangkan keperluan masa depan pelanggan saya.” tambah Elizabeth

Walaupun Utara mungkin telah menjalani pengubahsuaian lengkap, restoran itu masih mengekalkan citarasa masakan signature mereka dan akan berterusan sehingga menjadi sebab kepada pengunjung setia mereka untuk kembali. Masakan tempatan Utara yang luar biasa seperti Nasi Lemak Utara, Roti Durian, Kari Kepala Ikan, Daging Masak Assam Pedas, Siput Sedut Masak Cili Padi dan Ketam Masak Berlada adalah antara penyebab yang membezakan Utara dengan pesaing yang dekat kawasan sekitar.

Sebagai sebahagian daripada menu barunya, Utara telah menambah beberapa hidangan Vegan untuk memenuhi permintaan pengunjung Vegan. Di samping itu, menu Set Vegan yang istimewa juga disediakan untuk pesanan tetapi tempahan awal 3 hari perlu dibuat. Buffet Makan Tengahari, Hi Tea dan Makan Malam juga akan menampilkan Sudut Vegan khas.

Makanan signature Nasi Lemak
Restoran Utara Hotel Armada PJ
Siput Sedut Masak Cili Api restoran Utara style
fresh oyster
desert
antara rakan blogger bergambar bersama Chef Mummy dan staff Hotel Armada PJ
Geng kaki makan di restoran Utara

Dibuka setiap hari dari 6.30 pagi hingga 12 tengah malam, jom merasai pengalaman di restoran Utara Hotel Armada Petaling Jaya untuk diri anda dengan menghubungi 03-7954 6888 untuk membuat tempahan atau e-mel f&b@armada.com.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *