Samsung Love and Care Raikan Komunitinya Sempena Ulang Tahun ke-80

samsung-love and care

Samsung Love and Care Raikan Komunitinya Sempena Ulang Tahun ke-80 |  Menetapkan persekitaran yang positif, menangami keperluan rakyat dan membantu mereka untuk hidup dengan lebih baik adalah apa yang diusaha oleh Samsung dalam memberi kembali kepada masyarakat. Banyak kawasan yang kurang bernasib baik memerlukan air bersih, ruang umum yang bersih, pendidikan dan sokongan kepada rintihan mereka – dan Samsung komited untuk menyediakan penyelesaian dengan program tanggungjawab sosial korporat Love and Care tahunannya.

Program Love and Care

Diadakan sempena sambutan ulang tahun ke-80 Samsung tahun ini, seramai 80 pekerja Samsung telah meluangkan masa untuk melawat masyarakat di Kampung Ulu Tual, sebuah perkampungan orang asli di Pahang yang telah diambil sebagai kampung angkat oleh Samsung pada tahun 2015. Dalam program Love and Care satu hari ini, sukarelawan berinteraksi dengan orang kampung, menyediakan sesi pendidikan asas dan mengedarkan keperluan asas.

Dato’ Roh Jae Yeol

Selain memberi mereka keperluan, kali ini, Samsung ingin memberi penghargaan yang mendalam untuk mengekalkan persekitaran di sekeliling mereka. Oleh itu, satu aktiviti menanam 80 pokok dengan anak-anak kampung di Kampung Ulu Tual bagi mewujudkan persekitaran yang lebih hijau untuk kehidupan mereka.

Tanam semula pokok

“Kami sangat gembira dapat kembali ke Kampung Ulu Tual untuk tahun ke-4 berturut-turut, meneruskan apa yang kami mulakan di bawah program Love and Care Samsung. Sebelum ini, kami telah menyediakan keperluan asas hidup bagi mereka untuk menjalani kehidupan yang lebih baik diisi dengan segala kemungkinan. Untuk meraikan Ulang Tahun ke-80 Samsung tahun ini, kami telah memutuskan untuk mengambil pendekatan yang berbeza dengan memperluaskan kasih sayang dan menjaga alam sekitar juga. Kami berharap melalui program ini, kita dapat memberi inspirasi kepada mereka untuk terus memelihara dan melindungi alam semulajadi. Saya bangga dengan semua sukarelawan Samsung hari ini yang telah menunjukkan kerja sukarelawan yang patut dicontohi dan kami menantikan lebih banyak inisiatif pada masa akan datang, “kata Encik Yoonsoo Kim, Presiden Samsung Malaysia Electronics.

Sukarelawan Samsung

Selain itu, pasukan sukarelawan Samsung menggunakan televisyen Samsung untuk sesi pendidikan. Melalui teknologi pencerminan skrin, bahan pembelajaran telah diprojeksikan dan pop kuiz diadakan menggunakan Smart TV, dengan harapan bahawa ini akan merangsang sikap pembelajaran positif yang akan membuka jalan yang lebih luas untuk masa depan yang lebih baik. Ini adalah sebahagian daripada usaha berterusan Samsung untuk meningkatkan kadar celik huruf di kalangan penduduk Kampung Ulu Tual, terutamanya kanak-kanak kecil.

Aktiviti-aktiviti yang dijalankan

Pada tahun 2017, Samsung menyumbangkan 300 lampu LED solar mudah alih kepada kampung itu dan walaupun ia merupakan bantuan penting kepada penduduk kampung, syarikat teknologi itu melihat kampung itu masih memerlukan lebih banyak cahaya. Oleh itu, Samsung mendermakan 100 unit lampu LED solar tambahan pada tahun ini, supaya penduduk kampung mempunyai lampu yang mencukupi terutama pada waktu malam; untuk membantu mereka dalam aktiviti, kerja dan pelajaran.

Lampu LED Samsung

Sebelum meninggalkan kampung ini, sukarelawan Samsung mengambil bahagian dengan sedikit keseronokan dengan mengadakan pertandingan ‘Tug of War’ tahunan Love and Care dengan penduduk Kampung Ulu Tual. Sumbangan bulanan juga diagihkan kepada 163 isi rumah di Kampung Ulu Tual untuk kegunaan harian penduduk kampung. “Kami sangat bertuah selama bertahun-tahun, dan adalah elok untuk kami berikan kembali kepada mereka yang memerlukan dengan apa cara yang kami boleh. Saya teruja dengan apa yang dijanji untuk masa depan dan saya harap kami sentiasa menjaga komuniti di sekeliling kami di mana sahaja kami berada atau apa yang kami lakukan, “kata Kim.

Program Samsung Love and Care sebelum ini dikenali sebagai inisiatif Kampung Nanum Samsung. Program ini bermula lebih awal pada tahun 2015 sebagai sebahagian daripada usaha Kerjasama Korporat tempatan Samsung.

 


About Samsung Electronics

Samsung inspires the world and shapes the future with transformative ideas and technologies. The company is redefining the worlds of TVs, smartphones, wearable devices, tablets, digital appliances, network systems, and memory, system LSI, foundry and LED solutions. For the latest news, please visit the Samsung Newsroom at http://news.samsung.com.

Leave a Reply