Kejohanan eSports Sepang ‘Mobile Legends’ 2019 Dengan HSBB

Kejohanan eSport Sepang 2019 banner

Kejohanan eSports Sepang ‘Mobile Legends’ 2019 Dengan HSBB | Pemaju Cyberjaya, Setia Haruman Sdn Bhd (Setia Haruman), bersama-sama dengan Pergerakan Pemuda Tempatan (PeBT) BBST Zon Utara, telah menganjurkan kejohanan eSports baru-baru ini di Launchpad di Cyberjaya. Ditaja oleh Allo Technology Sdn Bhd dengan sokongan Kementerian Belia dan Sukan Malaysia, kejohanan ini merupakan pertandingan permainan mudah alih berbilang pengguna pertama yang menggunakan Sistem Jalur Lebar Berkelajuan Tinggi (HSBB) 1gbps Cyberjaya yang luar biasa.

Kejohanan eSports Sepang
[ foto kredit: NEXUS OFFICIAL IG ]

Dihadiri oleh lebih daripada 320 peserta yang mewakili 64 pasukan, acara itu menyaksikan e-gamer yang bersemangat mengasah kemahiran mereka antara satu sama lain bermain ‘Mobile Legends’, permainan Multiplayer Online Battle Arena (MOBA) yang popular.

Acara itu telah dilancarkan oleh Ahli Majlis Perbandaran Sepang (MPSepang), Ramadhan Lotphi, yang juga presiden Pertubuhan Azam Muda (AZAM), sebuah pertubuhan belia bukan kerajaan yang berpengkalan di Selangor. Ramadhan menegaskan bahawa pendekatan yang sihat perlu diambil untuk memastikan generasi muda hari ini bersedia menghadapi cabaran dalam persekitaran dan kehidupan sebenar.

Dia berkata “Sangat penting bagi e-pemain, terutama yang lebih muda, untuk mempelajari pentingnya menavigasi melalui cabaran dalam permainan dan dalam kehidupan sebenar. “Dengan mengajar mereka aplikasi dunia sebenar nilai-nilai yang dipelajari dalam permainan seperti kerja berpasukan, kita boleh menghasilkan bukan hanya pemain berbakat tetapi juga watak yang baik,” tambah Ramadhan.

Pemangku Ketua Pembangunan Strategik Setia Haruman, Ahmad Soalahuddin, menyebutkan Cyberjaya mempunyai kedudukan yang unik dengan semua aspek yang tepat untuk berjaya menerajui aspirasi negara untuk menjadi hub eSports di rantau ini.

“Keupayaan internet berkelajuan tinggi serta prasarana teknologi dan inovasi yang sedia ada menjadikannya sempurna bagi kami untuk menganjurkan acara tersebut sebagai sebahagian daripada usaha yang berterusan untuk menarik pengguna teknologi awal ke bandar.

“Penganjuran kejohanan akan membantu mengenal pasti dan membangunkan individu berbakat supaya Malaysia boleh menghasilkan e-pemain profesional dalam masa terdekat,” kata Ahmad.

Daripada 64 pasukan yang menyertai, 3 pasukan iaitu 5red Army, KroniX dan Pembual Terhandal berjaya melayakkan diri ke kejohanan peringkat negeri.

Juara Kejohanan eSports Sepang - 5red Army
Juara Kejohanan eSports Sepang – 5red Army
Naib Juara Kejohanan eSports Sepang - KroniX
Naib Juara Kejohanan eSports Sepang – KroniX
Tempat Ketiga Kejohanan eSports Sepang - Pembual Terhandal
Tempat Ketiga Kejohanan eSports Sepang – Pembual Terhandal

Juara kejohanan, 5red Army, membawa pulang hadiah wang tunai RM2,000 diikuti dengan naib juara, KroniX dan tempat ketiga, Pembual Terhandal yang masing-masing memenangi RM1000 dan RM500.


About Setia Haruman Sdn Bhd
Setia Haruman Sdn Bhd is the city builder of Cyberjaya entrusted with the responsibility of ensuring that Cyberjaya is properly planned and developed, making it a sought-after location to attract Multinational Companies to locate their businesses in Cyberjaya, communities to move to Cyberjaya, students to pursue their studies and also a great place for start-ups community. Apart from being the city builder of Cyberjaya, Setia Haruman also wears the hat as a Property Developer and has constructed commercial, residential and enterprise buildings to meet the demands of the thriving community in Cyberjaya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *