TikTok Menyinari Kesihatan Mental Global Dengan Cabaran #MoveforMentalHealth

MoveforMentalHealth banner

TikTok Menyinari Kesihatan Mental Global Dengan Cabaran #MoveforMentalHealth | TikTok, destinasi utama untuk video mudah alih bentuk pendek, telah melancarkan cabaran “Move for Mental Health: Let’s Invest”, bekerjasama dengan World Health Organisation (WHO), World Federation for Mental Health (WFMH) dan United for Global Kesihatan Mental (UnitedGMH).

Kesihatan Mental

Cabaran ini bertujuan untuk memberi kesedaran global akan perlunya melabur dalam kesihatan mental, suatu keperluan yang semakin parah oleh wabak COVID-19 dan akan berlaku di Malaysia dari 8-10 Oktober menggunakan hashtag #MoveforMentalHealth.

Dengan berbilion-bilion yang kekurangan akses kepada sokongan kesihatan mental yang sesuai, WHO, WFMH, dan UnitedGMH telah bersatu untuk membuat gerakan global pertama yang benar-benar menuntut pelaburan yang lebih besar dalam kesihatan mental. Komuniti TikTok di Malaysia digalakkan untuk bermain sukan, menari, berjalan-jalan, atau datang dengan cara mereka sendiri untuk menggerakkan Hari Kesihatan Mental Sedunia ini dan membuat filem mereka bergerak untuk kesihatan mental dengan cara yang mereka mahukan.

“Secara global tidak ada pergerakan yang cukup untuk kesihatan mental, walaupun hampir satu bilion orang di seluruh dunia mengalami gangguan jiwa,” kata CEO dan Pengasas United for Global Mental Health, Elisha London. “Setelah menghadapi bertahun-tahun pelaburan kronik , Hari Kesihatan Mental Sedunia ini kita bersama-sama ke #MoveforMentalHealth dengan sokongan TikTok kerana sekarang lebih banyak masa untuk melabur sehingga setiap orang, di mana-mana sahaja ada orang yang boleh dikunjungi. “

Dévora Kestel, Pengarah Jabatan Kesihatan Mental dan Penggunaan Bahan di Organisasi Kesihatan Sedunia mengatakan: “Di WHO, kami gembira melihat komitmen TikTok dalam mendorong percakapan dan pergerakan mengenai kesihatan mental. Mobilisasi dalam skala global dapat membantu mendorong keputusan yang akhirnya akan membawa kepada perkhidmatan kesihatan mental yang lebih baik bila dan di mana kita memerlukannya. “

Untuk menyelesaikan kempen, pada hari Sabtu, 10 Oktober, bermula pada pukul 10:00 malam waktu Malaysia, Ketua Pengarah WHO, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, akan dihadiri oleh pemimpin dunia, selebriti dan pakar kesihatan mental untuk membincangkan apa yang boleh kita semua lakukan untuk meningkatkan kesihatan mental kita dan bagaimana kita dapat, secara kolektif, membantu memastikan kualiti penjagaan kesihatan mental tersedia untuk semua orang yang memerlukannya. Acara ini akan disiarkan secara langsung di TikTok.

Siaran langsung akan memuatkan video pendek yang memperlihatkan bagaimana WHO dan rakan-rakan berusaha untuk meningkatkan kesihatan mental orang di seluruh dunia, kesaksian selebriti, Soal Jawab dan persembahan, dan pernyataan komitmen dari ketua-ketua negara dan kerajaan.

“2020 telah menumpaskan banyak kehidupan kita, memaksa kita untuk menghadapi pengasingan semasa penutupan dan mengubah rutin normal kita,” kata Arjun Narayan, Pengarah Kepercayaan dan Keselamatan TikTok, Asia Pasifik. “Hari Kesihatan Mental Sedunia ini, lebih penting daripada sebelumnya kita meningkatkan kesedaran mengenai cabaran kesihatan mental dan menyediakan platform di mana kita dapat mempromosikan keselamatan dan kesejahteraan mental pengguna kita.”

TikTok telah lama berkomitmen untuk memupuk persekitaran yang meningkatkan kesihatan mental yang baik. Di Malaysia, TikTok terus berfungsi sebagai platform untuk badan bukan untung seperti Yayasan Generasi Gemilang (GG) untuk memperjuangkan inisiatif yang diperlukan berkaitan dengan topik penting di bawah payung kesejahteraan siber, literasi digital, dan banyak lagi. Selain itu, dengan ciri seperti Pengurusan Waktu Skrin dan Mod Terhad, pengguna diberi kuasa untuk menumpukan perhatian pada kesejahteraan digital mereka. Tetapan Privasi dan Keselamatan TikTok yang komprehensif juga membolehkan pengguna memutuskan siapa yang dapat mengikutinya, mengirimi mereka mesej atau reaksi, dan menetapkan akaun mereka secara peribadi untuk mengelakkan permintaan yang tidak diingini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *