True Aussie Beef, Terokai Rasa Daging Australia Sebenar

Beef Up Logo

True Aussie Beef, Terokai Rasa Daging Australia Sebenar | Makan daging merah tanpa lemak, tiga hingga empat kali seminggu disyorkan oleh pakar pemakanan untuk diet seimbang yang sihat. Daging lembu Australia, yang dijenamakan dengan daging lembu True Aussie Beef, daging yang baik berpadanan dengan harga. Sangat mudah dan senang untuk membeli dan memasak dan tidak ada masa yang lebih baik daripada sekarang untuk menikmati pengalaman ini.

True Aussie Beef logo

Daging lembu mempunyai banyak manfaat pemakanan dan merupakan bahagian penting dalam diet sihat untuk keluarga, terutama untuk anak-anak. Daging merah adalah sumber protein, zat besi, zink dan nutrien penting lain.

Aust Striploin Steak - True Aussie Beef
Aust Striploin Steak

True Aussie Beef – diberi makan rumput, diberi bijirin, organik dan berkembang biak produk seperti Wagyu dan Angus – dapat dinikmati dalam potongan daging yang berbeza dan dalam pelbagai gaya masakan. Sebilangan besar lembu Australia dipelihara di padang rumput terbuka, dan daging lembu Australia ini secara semula jadi rendah lemak dan kolesterol, sambil menawarkan kadar asid lemak Omega 3 yang lebih tinggi.

Industri daging merah Australia mempunyai reputasi global sebagai pembekal produk bersih, selamat dan semula jadi, disokong oleh status bebas penyakitnya dan sistem keselamatan dan integriti makanan yang termaju.

Menurut Pengarah Urusan Meat & Livestock Australia (MLA), Jason Strong, industri daging merah Australia mempunyai sistem pengeluaran yang terkemuka di dunia, adalah penjaga bagi separuh daripada tanah Australia, dan memainkan peranan penting dalam pengeluaran daging untuk pasaran Australia dan dunia (https://www.beefcentral.com/news/red-meat-industry-urges- people-to-get-more-facts-in-their-diet/).

MLA baru-baru ini melancarkan “Daging Merah, Fakta Hijau” (https://www.redmeatgreenfacts.com.au/) di Beef Australia 2021. Ia adalah panduan saku pengeluar “fakta-cepat” dan sumber dalam talian yang memberikan maklumat penting mengenai lembu, biri-biri dan pengeluaran kambing di Australia, dengan fokus khusus pada kesejahteraan haiwan, melindungi alam sekitar dan kesihatan dan pemakanan.

MLA melabur dalam penyelidikan dan pembangunan keselamatan makanan (R&D) di rantaian nilai untuk menyokong akses pasaran untuk industri daging merah Australia dengan meningkatkan integriti produk dan sistem pengesana dari ladang hingga ke piring.

Daging lembu memainkan peranan penting dalam diet makanan Malaysia, terutama di kalangan pengguna Muslim. Daging lembu Aussie sejati yang diimport ke Malaysia mematuhi status halal, mematuhi standard ketat yang diperlukan untuk menghasilkan produk daging dan daging halal, dengan penglibatan dan kepakaran organisasi Islam untuk mengawasi dan mengesahkan proses pengeluaran.

Australia adalah pembekal daging lembu kedua terbesar ke Malaysia, dengan bahagian pasaran sekitar 12%. Ia juga merupakan pembekal daging lembu sejuk terbesar, merangkumi hampir 90% import daging lembu sejuk di negara ini.

True Aussie Beef banyak terdapat di pasar raya besar dan hyper market di seluruh negara. Potongan daging lembu yang berbeza terdapat dalam bungkusan yang senang dan bersih dengan logo True Aussie Beef di atasnya.

Menurut MLA Global Consumer Tracker Malaysia, 2020, Malaysia mempunyai penggunaan daging lembu per kapita yang tinggi sekitar 7kg seorang setahun, berbanding rata-rata 5.4kg di rantau ini. Daging lembu Australia adalah daging kegemaran kebanyakan keluarga di Malaysia, terutama di kalangan mereka yang berpendapatan sederhana hingga tinggi.

True Aussie Beef - Aust  Lamb racks
Aust Lamb racks

True Aussie Beef juga dipercayai menawarkan stik berkualiti tinggi, dengan 40% rakyat Malaysia yang kaya menunjukkan daging lembu Australia menjadi pilihan pertama untuk pembelian daging lembu mereka yang seterusnya.

The Beef Up Webinar & Tasting, yang telah diadakan secara maya, membolehkan para hadirin mencuba resipi berkhasiat dan praktikal menggunakan daging lembu Australia. Para hadirin juga menikmati hidangan Australia dari restoran kegemaran mereka sebagai sebahagian daripada promosi Great Steak Escape yang akan diadakan dari pertengahan Julai hingga akhir Ogos.

Kalau nak resipi-resipi lagi, silak klik di SINI

Webinar & Rasa Benar Aussie Beef Up – Penceramahnya

Sanjay Boothalingam, Penasihat Pertanian Australia, Suruhanjaya Tinggi Australia, Mary Easaw, Pakar Dietian Perunding dan Chef Victor Chow akan mengambil bahagian dalam Webinar True Aussie Beef Up ini.

Sanjay Boothalingam telah membincangkan bagaimana daging lembu, biri-biri dan kambing Australia terkenal dengan kualiti, keselamatan dan kepatuhan halal. Dia menekankan pada kekuatan perdagangan daging merah halal Australia Malaysia dan kerangka peraturan dan keselamatan makanan yang kuat yang menyokong hubungan perdagangan penting ini.

Boothalingam dilantik sebagai Penasihat Pertanian Australia ke Malaysia dan Negara Brunei Darussalam pada bulan Mac 2020. Sejak tahun 2000, dia telah memimpin sejumlah program pengawalseliaan nasional di Bahagian Pertanian, Air dan Alam Sekitar dan Perbendaharaan Australia, yang merangkumi biosekuriti, kesihatan manusia, pematuhan dan pelaburan asing. Baru-baru ini dia terlibat dalam peraturan perdagangan eksport binatang hidup Australia.

Mary Easaw pula membincangkan mengenai pemakanan daging lembu dan kambing, kualiti kesihatan daging merah, mengapa kita memerlukan daging merah dan bagaimana ia memberi manfaat kepada kita.

Ms Easaw adalah pensyarah kanan di Universiti Perubatan Antarabangsa dan pakar diet perunding di CVSKL Hospital Kuala Lumpur. Dia telah berpengalaman selama 37 tahun dalam bidang pemakanan dan diet dan perkhidmatan makanan, serta dalam kaunseling dan bimbingan serta motivasi diet.

Chef Victor Chow akan berkongsi idea dan petua memasak resipi daging lembu yang ringkas dan praktikal. Dia akan menunjukkan cara mengendalikan daging lembu untuk mengekalkan khasiatnya yang berkhasiat dan cara memasak, tumis dan goreng daging lembu dengan betul.

Chef Victor telah menghabiskan bertahun-tahun bekerja di syarikat perkhidmatan makanan terkemuka di luar negara, termasuk Australia.

Daging Merah, Fakta Hijau – Zat Besi Pemakanan

Daging merah adalah sumber zat besi yang penting untuk fungsi otak, kesejahteraan dan kekebalan tubuh. Untuk mendapatkan jumlah zat besi yang sama dengan 100g daging lembu yang dimasak, anda perlu makan setengah kg bayam. Menurut Nutrition Australia, bentuk zat besi dalam daging merah mudah diserap.

Benefits - True Aussie Beef & Lamb

Zink

Zink dari daging merah mudah diserap, penting untuk perkembangan tulang, kesuburan dan kekebalan yang sihat.

Omega-3

Daging merah adalah sumber omega-3 yang baik kerana daging lembu dan domba Australia biasanya diberi makan rumput.

Nutrien penting

Daging merah secara semula jadi kaya dengan protein dan menyediakan 12 vitamin dan mineral penting

– zat besi, zink, omega-3, magnesium, selenium, niasin, potssiu, fosfor, Vitamin B5, B6 dan B12. Ini penting untuk fungsi otak, perkembangan dan fungsi otot, imuniti dan tenaga.

Kandungan lemak daging merah tanpa lemak

Daging merah tanpa lemak mempunyai kandungan lemak lebih rendah daripada ayam. Dipotong lemak yang boleh dipisahkan, daging lembu tanpa lemak mempunyai rata-rata 2.7g lemak per 100g berat mentah sementara ayam tanpa kulit adalah 3.5g.

Fakta Hijau

– Berkurangnya separuh pelepasan GHG (Greenhouse Gas) sejak tahun 2005

– Ternakan merumput mengeluarkan gas rumah hijau dari udara dengan merangsang pertumbuhan tanaman yang mempercepat penyerapan karbon dioksida dari udara menjadi karbon dalam tanaman dan tanah.

– Metana dari lembu dipecah menjadi karbon dioksida setelah 10-12 tahun yang dikitar semula oleh tanah dan tumbuhan yang dimakan oleh lembu, domba dan kambing. Untuk maklumat lebih lanjut pergi ke: https://www.trueaussiebeefandlamb.my/https://www.mla.com.au/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *