IFA 2018 di Berlin Pamerkan Gaya Hidup Digital Dari Jenama Terkenal | IFA adalah pameran perdagangan terkemuka dunia untuk peralatan elektronik dan peralatan rumah pengguna. Tahun ini IFA 2018 berlangsung dari 31 Ogos hingga 5 September, di Messe Berlin ExpoCenter City, Jerman. IFA 2018 kali ini menjadi tuan rumah untuk lebih banyak inovasi dan pelancaran produk daripada sebarang acara sebelumnya. Ia juga mempamerkan lebih banyak produk gaya hidup digital dari jenama-jenama terkenal di seluruh dunia.

Naz telah dapat beberapa updates dari beberapa jenama peralatan elektronik mengenai produk mereka yang dipamerkan di IFA 2018. Dan produk-produk ini bakal memasuki pasaran Malaysia tidak lama lagi. Jom kita lihat beberapa maklumat terkini dari jenama-jenama seperti:
Wiko

Jenama dari Perancis ini menetapkan pada misi mereka untuk mendemokrasikan teknologi trend, yang sentiasa meletakkan kepuasan pengguna pada strategi jenamanya.
Di IFA 2018, Wiko memperkenalkan koleksi View2 yang diperluaskan. Dengan pelancaran View2 Go dan View2 Plus. Wiko menawarkan pengguna lebih banyak pilihan, kerana kedua-duanya mempunyai reka bentuk baru dengan bentuk Skrin Penuh dan kemasan yang berbeza. Selain itu, teknologi skrin lebar premium terus diperluaskan kepada model asas mereka dan kini Harry2 dikemaskinikan. Skrin lebar multimedia ini datang dalam format 18: 9, dengan reka bentuk yang padat, nipis dan pengalaman yang dipertingkatkan, menawarkan pengguna nilai wang yang hebat.

Neffos
Bagi tahun ketiga berturut-turut, Neffos menghadiri pameran perdagangan IFA di Berlin untuk memamerkan produk mereka yang terbaru dan hebat, termasuk telefon pintar Neffos P1 baru yang berfungsi sebagai projektor yang mampu memaparkan gambar sehingga 200 inci.

Untuk IFA 2018, Neffos telah memperkenalkan beberapa ciri utama mengenai Neffos X9, C9, dan C9A yang sangat ditunggu-tunggu ke pasaran global. Baru-baru ini X9 dan C9A telah dilancarkan ke pasaran Asia pertama iaitu Malaysia pada awal Julai 2018, kini boleh didapati masing-masing pada harga RM599 dan RM429, manakala C9 dijangka memasuki kedai pada bulan September dengan harga harga RM479. Ketiga-tiga peranti ini direka untuk menyampaikan pengalaman telefon pintar berkualiti tinggi pada harga mampu milik.

LG Electronics
Ramai pengguna hari ini mengalihkan perhatian mereka kepada telefon pintar perdana yang dilihat menawarkan ciri-ciri yang lebih baik berbanding dengan model pertengahan terbaru yang lain. Tetapi pelanggan ini tidak berpuas hati dengan komponen yang biasa-biasa saja dan tidak mahu membayar ciri-ciri di atas pada beberapa telefon premium hari ini yang tidak akan digunakan. Cabarannya adalah mencari telefon pintar yang mengimbangi ciri-ciri tersebut dengan titik harga yang berpatutan.


Berdasarkan cabaran ini, LG Electronics (LG) akan memperkenalkan dua penambahan menarik kepada siri telefon pintar G7 dengan LG G7 One dan LG G7 Fit. Membina dari asas LG G7 ThinQ yang maju, kedua-dua telefon baru ini menawarkan keseimbangan ciri-ciri premium dan harga yang luar biasa untuk pelanggan yang arif.
| Spesifikasi | LG G7 One | LG G7 Fit |
| Chipset | Qualcomm® Snapdragon™ 835 Mobile Platform | Qualcomm® Snapdragon™ 821 Mobile Platform |
| Display | 6.1-inch QHD+ 19.5:9 FullVision Super Bright Display (3120 x 1440) | 6.1-inch QHD+ 19.5:9 FullVision Super Bright Display (3120 x 1440) |
| Memory | 4GB LPDDR4x RAM / 32GB UFS 2.1 ROM / MicroSD (up to 2TB) | LG G7+ Fit: 4GB LPDDR4x RAM / 64GB UFS 2.1 ROM / MicroSD (up to 2TB)LG G7 Fit: 4GB LPDDR4x RAM / 32GB UFS 2.1 ROM / MicroSD (up to 2TB) |
| Camera | Rear: 16MP Standard Angle (F1.6 / 71°) Front: 8MP Wide Angle (F1.9 / 80°) | Rear: 16MP Standard Angle (F2.2 / 76°) Front: 8MP Wide Angle (F1.9 / 80°) |
| Battery | 3000mAh | 3000mAh |
| Operating System | Android 8.1 Oreo (Android One) | Android 8.1 Oreo1 |
| Size/Weight | 153.2 x 71.9 x 7.9mm / 156 gm | 153.2 x 71.9 x 7.9mm / 160 gm |
| Colour | Color: New Aurora Black / New Moroccan Blue | New Aurora Black / New Platinum Gray |
Selain daripada peranti telefon pintar, LG juga memperkenalkan monitor UltraGear™ di IFA 2018 di Berlin minggu ini. Monitor yang membawa rendaman ke tahap yang baru berkat prestasi mereka yang berkuasa, kualiti gambar yang hebat dan kadar penyegaran pantas. Faktor-faktor ini bergabung dengan skrin UltraWide™ 21:9 dan reka bentuk yang bergaya untuk mencipta medan bermain mendalam yang meningkatkan pengalaman permainan.

Model utama UltraGear 34GK950G menawarkan ciri-ciri yang paling berkuasa dalam barisannya dengan kualiti gambar yang hebat dengan teknologi paparan Nano IPS yang merangkumi 98 peratus ruang warna DCI-P3. Paparan yang sama juga mencipta warna dengan tepat di lebih dari 135 peratus ruang warna sRGB. Dengan teknologi pemprosesan grafik NVIDIA G-Sync™ yang terbina dalam, UltraGear 34GK950G memberikan gerakan lancar tanpa penggoncangan atau tersekat-sekat. Lebih-lebih lagi, kadar penyegaran yang tinggi sebanyak 120Hz (overclocked) bermaksud objek yang diberikan lebih jelas untuk permainan yang lebih lancar dan kecerunan visual yang lancar.
Lenovo
Lenovo™ melancarkan satu siri rumah pintar, komputer riba dan peranti AR yang baru, meneruskan komitmennya untuk mengubah pengalaman teknologi dan pengguna, menjadikan peranti mudah digunakan, lebih menarik dan lebih produktif bagi pengguna.

DI IFA 2018 pada Tech Life Event, Portfolio PC pengguna premium Yoga Lenovo menawarkan ketukangan berkualiti tinggi, inovasi bermakna dan hiburan yang mendalam untuk para pengguna yang sentiasa mengharapkan prestasi yang kuat dan tangkas. Dikuasakan oleh pemproses 8 Gen Intel® Core™, Yoga C930 adalah Lenovo Windows® 10 komputer riba 2-dalam-1, menyaksikan Bar bunyi berputar yang tidak pernah dilihat dengan Dolby Atmos® Speaker System2, pembesar suara yang direka khas untuk menyampaikan terobosan audio yang bergerak. Ia menyokong Dolby Vision™ HDR, yang mengubah hiburan anda dengan pengimejan ultra-jelas. Yoga C930 juga mempunyai Garage Pen yang mengenakan caj di dalam kompartemennya, memberikan produktiviti yang lebih intuitif. Mikrofon jauhnya membolehkan Cortana® dan Alexa di Yoga C930 untuk mengenali arahan suara dari jarak hingga empat meter jauhnya, walaupun dalam mod siap sedia.
Selain itu, Lenovo ThinkPad X1 Extreme yang baru nipis dan bergaya akan membolehkan pengguna melakukan tugas intensif dengan grafik NVIDIA® GeForce® yang diskret dan pemproses Intel Gen Core 8 terkini yang memaparkan Gigabit Wi-Fi bersepadu, termasuk Core i9.11 Monitor. Pelbagai sokongan membolehkan multitasking dan teknologi RapidCharge mengecas bateri sehingga 80 peratus dalam hanya 60 minit. 4K, paparan gamut warna Adobe RGB yang 100 peratus dengan Dolby Vision HDR dan audio yang mendalam Dolby Atmos menetapkan bar yang tinggi untuk penciptaan kandungan atau aktiviti penggunaan pada peranti ini. Ciri-ciri keselamatan inovatif termasuk penutup kamera ThinkShutter, pengiktirafan wajah Hello World Windows, dan pembaca cap jari sentuh.
Peranti lain yang turut diperkenalkan adalah Yoga S730, Yoga Chromebook™, Lenovo Chromebook C330, Lenovo Chromebook S330, Lenovo L27m Monitor, Lenovo Legion Y530 Laptop with NVIDIA GeForce GTX 1060 upgrade, Lenovo Legion T730 and C730 level up dan Lenovo Legion™ 15.6” Recon Gaming Backpack.
Huawei
Pada IFA 2018, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Perniagaan Huawei Mr. Richard Yu menyampaikan ucaptamanya yang bertajuk “The Ultimate Power of Mobile AI” telah memperkenalkan Kirin 980, sistem pada cip (SoC) yang akan membawa evolusi seterusnya kepada AI mudah alih. Sebagai SoC komersial yang pertama di dunia yang dihasilkan dengan proses 7nm Taiwan Manufacturer Semikonduktor (TSMC), Kirin 980 menggabungkan prestasi, kecekapan, ciri penghubung yang terbaik dalam kelas, dan kuasa pemprosesan Dual NPU AI.

Kirin 980 juga merupakan SoC pertama untuk menanamkan teras Cortex-A76, yang 75 peratus lebih berkuasa dan 58 peratus lebih cekap berbanding dengan generasi sebelumnya. Dalam konfigurasi oktaf, CPU dalam Kirin 980 terdiri daripada dua teras Cortex-A76 berprestasi tinggi; dua teras Cortex-A76 kecekapan tinggi; dan empat kecekapan melampau teras Cortex-A55. Untuk memanfaatkan sepenuhnya konfigurasi unik ini, Huawei mengembangkan subsistem CPU Kirin yang inovatif dengan teknologi Flex-Scheduling yang secara fleksibel memperuntukkan teras yang tepat ke tugas yang betul. Penyelesaian ini menonjolkan teras berprestasi tinggi yang besar untuk mengendalikan beban kerja yang intensif; teras yang besar dan berkesan untuk menyediakan prestasi yang berterusan; dan teras kecekapan ultra untuk menangani setiap tugasan harian, aktiviti ringan dengan kecekapan tenaga yang melampau. Bergerak pada kelajuan jam yang lebih tinggi berbanding dengan generasi terdahulu, Kirin 980 membolehkan masa pelancaran aplikasi yang lebih pantas, lebih banyak tugas dan pengalaman pengguna yang lebih lancar.
Samsung
Samsung Electronics Co. Ltd. mengadakan sidang akhbar di IFA untuk menggariskan komitmennya untuk membangunkan produk dan perkhidmatan yang akan membentuk era kehidupan sehubungan yang berkaitan. Samsung mempamerkan bagaimana teknologi terobosan yang dikuasakan oleh AI dan IoT dapat membawa kemudahan yang lebih besar kepada kehidupan orang ramai; menghapuskan kerumitan untuk meningkatkan pengalaman sehari-hari; dan menawarkan tahap keselamatan yang memberikan ketenangan fikiran.


Samsung terus merevolusikan industri paparan visual di IFA 2018 dengan memperkenalkan TV Q900R QLED 8K, lengkap dengan 8K AI Upscaling. Tersedia dalam empat saiz skrin ultra-besar (65″, 75″, 82″ dan 85″), Samsung QLED 8K TV akan menampilkan beberapa tambahan 8K-siap, termasuk Resolusi Real 8K, Q HDR 8K dan 8K Processor Quantum, membawa imej berkualiti 8K yang seakan-akan nyata.

Samsung mempamerkan Galaxy Note9 yang diumumkan awal bulan ini di New York. Galaxy Note9 direka untuk mereka yang menuntut hanya yang terbaik. Telefon ini terdapat dalam dua pilihan storan dalaman – 128GB atau 512GB – yang boleh dimaksimumkan kepada 1TB dengan kad microSD yang dimasukkan. Kuasa bateri Galaxy Note9 yang sebesar 4,000mAh membolehkan pengguna untuk berbual, teks dan bermain permainan tanpa bimbang tentang hayat bateri, dan kamera pintarnya membantu pengguna untuk menangkap gambar yang sempurna setiap kali. S Pen, tanda dagangan siri Galaxy Note, telah direvolusi dengan memasukkan fungsi Bluetooth Rendah-Tenaga (BLE). Berubah menjadi alat kawalan jauh Bluetooth, S Pen kini membolehkan pengguna mengambil gambar sendiri dan mengawal slaid persembahan – walaupun telefon 10 meter jauhnya.
ASUS
ASUS mengumumkan ZenBook, ZenBook Flip dan ZenBook Pro premium komputer riba ultraportable terkini semasa di IFA 2018, sebuah acara mempamerkan keseluruhan portfolio ZenBook yang memaparkan pemproses Intel® Core™ Generasi ke-8 terkini. Barisan baru ini merangkumi ASUS dalam Mencari Semangat Jenama yang luar biasa, dengan siri ZenBook bersatu di bawah tema utama Unleash Your Creative Power.


Antara barisan produk yang dipamerkan oleh ASUS adalah:
- ZenBook 13/14/15: Komputer riba yang paling padat di dunia memaparkan paparan NanoEdge empat penjuru tanpa bingkai (frameless) yang baru, dengan NumberPad dengan dwi-fungsi Touchpad baru.
- ZenBook Pro 14: Prestasi pantas dan pergerakan muktamad untuk profesional kreatif, yang menampilkan revolusi skrin sentuhab pintar Screen Pad.
- ZenBook Flip 13/15: Serbaguna, berkuasa dan kini 10% lebih kecil daripada pendahulunya, menjadikan mereka komputer riba yang paling kompak di dunia.
- ScreenPad berevolusi: Ciri-ciri dan fungsi baru yang menarik kini boleh didapati melalui muat turun perisian percuma untuk ZenBook Pro 14 dan ZenBook Pro 15
Ini adalah antara updates yang Naz terima untuk dikongsikan bersama pembaca www.nazlannasir.com. Boleh dapatkan info lanjut tentang produk-produk ini pada review Naz akan datang.