Kaspersky Untuk Keselamatan Anak-Anak Ketika Dalam Talian

Kaspersky Untuk Keselamatan Anak-Anak Ketika Dalam Talian | Langkah untuk memastikan sesi persekolahan baru pada tahun 2021 dapat dijalankan dengan selamat, semua sekolah di Malaysia akan terus ditutup sehingga hujung tahun ini. Kementerian Pendidikan[1] telah memutuskan langkah tersebut setelah mempertimbangkan analisis data kes COVID-19 yang melibatkan para pelajar, guru-guru dan kontak rapat mereka. Tahun persekolahan baru akan bermula pada 20 Jan 2021[2]. Di samping itu, Kementerian telah mengesa pihak pentadbiran sekolah untuk meneruskan pembelajaran di rumah untuk guru dan pelajar[3].

Kaspersky Untuk Keselamatan Anak-Anak Ketika Dalam Talian

Sempena gesaan pembelajaran di rumah, Kaspersky telah mengadakan forum dalam talian untuk membincangkan cara bagi menjaga keselamatan anak-anak ketika dalam talian. Menampilkan pakar industri termasuk: Ong Kian Yew, Ketua Pegawai Eksekutif di PIKOM (Persatuan Teknologi Nasional Malaysia); Datuk Dr. Chiam Heng Keng, Presiden Pengasas Majlis Asuhan dan Pendidikan Awal Anak Malaysia dan Nazrudin Habibur Rahman, Host TV, Pelakon, Usahawan dan bapa kepada tiga orang cahaya mate, persidangan ini dihoskan oleh Deborah Priya Henry, hos TV, model dan pengasas bersama sebuah NGO yang memberi tumpuan kepada pendidikan anak-anak.

Kaspersky Menggesa Ibu Bapa Malaysia Untuk Memastikan Keselamatan Anak-Anak Mereka Ketika Dalam Talian

Yeo Siang Tiong, Pengurus Besar Asia Tenggara di Kaspersky menekankan bahawa antara bulan Mac hingga Mei 2020, sebanyak 47% -51% kanak-kanak di Malaysia telah menghabiskan sebahagian besar masa mereka berada dalam talian untuk mencari bahan pembelajaran yang berkaitan dengan kelas dalam talian mereka.

Yeo Siang Tiong, Pengurus Besar Asia Tenggara di Kaspersky

“Ini petanda baik bahawa anak-anak di Malaysia menggunakan teknologi dengan cara yang produktif. Laporan Digital Comfort Zone[4] kami telah menunjukkan peningkatan penggunaan internet sehingga tambahan dua jam lagi setiap hari di Asia Tenggara semasa tempoh wabak ini. 63% ibu bapa bersetuju bahawa anak-anak mereka menggunakan internet lebih banyak daripada biasa berbanding tempoh yang sama pada tahun lalu. Kajian kami juga menunjukkan bahawa ibu bapa takut akan keselamatan anak-anak mereka ketika dalam talian, tetapi tidak meluangkan masa untuk membincangkannya. Oleh kerana itu, kami gembira dapat memulakan sesi perbualan seperti hari ini,” kata Yeo.

Bagi pihaknya, Ong mengatakan bahawa setelah beberapa bulan pembelajaran di rumah dibuat untuk para pelajar dan kerja dari rumah untuk ibu bapa, kedua ibu bapa dan pelajar akan terus mencari alat teknologi yang sesuai untuk penggunaan mereka. Belanjawan Malaysia 2021[5] yang diumumkan baru-baru ini, mencadangkan agar pelepasan perbelanjaan gaya hidup (seperti komputer, telefon pintar atau tablet) dinaikkan dari RM2,500 menjadi RM3,000.

“Kami meramalkan pelepasan cukai yang dicadangkan akan meningkatkan pembelian peranti pintar ini untuk mengatasi kemungkinan kekurangan peranti untuk bekerja dari rumah dan belajar dari rumah. Pada masa ini, anggota PIKOM, secara umum, telah melaporkan trend penjualan positif sepanjang tempoh MCO, ”tambah Ong.

Bercakap tentang tidak ke sekolah dan pembelajaran di rumah, Datuk Dr. Chiam berkata bahawa pelajar merindui rakan-rakan mereka dan juga untuk melakukan aktiviti sekolah. Bagi pelajar yang lebih muda, mereka aktif secara fizikal dan kecenderungan untuk perhatian adalah lebih singkat. Keberadaan di rumah dan mempunyai ibu bapa yang juga sibuk untuk membuatkan anak-anak riang, berpotensi menyebabkan anak-anak menjadi kecewa, dan ini mungkin akan ditunjukkan melalui sikap agresif, tidak toleran, tidak bekerjasama dan kemurungan.

“Namun, tidak semuanya negatif kerana ada juga banyak aspek positif ketika duduk dan belajar di rumah. Ibu bapa boleh meluangkan masa untuk melakukan sesuatu bersama, bersenam bersama, atau hanya bersenang-senang bersama. Situasi kita sekarang meningkatkan ikatan dan menawarkan masa yang tepat bagi ibu dan bapa untuk duduk bersama anak-anak mereka dan membincangkan perkara yang penting – seperti membentuk tabiat ketika dalam talian untuk memastikan mereka selamat.” jelas Datuk.

Nazrudin, seorang pengguna Kaspersky, berkata bahawa dia senang tinggal di rumah dan belajar di rumah bersama anak-anaknya tetapi tidak terlepas dari cabarannya sendiri. “Saya belajar dari Kaspersky bahawa ibu bapa yang sama sekali tidak biasa dengan permainan video mungkin tergoda untuk melarang anak mereka bermain. Walau bagaimanapun, larangan bukanlah penyelesaian yang paling sihat. Ini kerana kanak-kanak mungkin mempunyai rakan sebaya yang bermain permainan di sekolah dan dengan tidak membenarkan mereka mengambil bahagian, mereka mungkin merasa seperti orang yang disisihkan. Jadi perlu ada keseimbangan dalam pengasuhan ibu bapa.”

“Untuk mencapai keseimbangan ini, saya secara peribadi memasang jaring keselamatan seperti Kaspersky Safe Kids. Saya setuju dengan Datuk Dr. Chiam, kerana salah satu kaedah yang paling berkesan adalah menjadi role model yang baik kepada anak-anak kita. Untuk #teamnazrudin, kami tidak menggunakan telefon pintar semasa waktu makan dan melakukan perbualan yang berkaitan dengan keselamatan siber, apabila mereka ragu-ragu. Kami bukan pakar dalam bidang ini, tetapi kami akan belajar bersama,” tambahnya.

Kaspersky mempunyai beberapa petua yang baik untuk ibu bapa:

  • Luangkan lebih banyak masa untuk berkomunikasi dengan anak-anak anda mengenai langkah-langkah keselamatan ketika dalam talian. Beritahu anak-anak anda apa yang tidak boleh, dalam keadaan apa pun, disiarkan di Internet dan mengapa.
  • Melayari dan belajar bersama. Lihat di mana mereka menghabiskan masa dalam talian dan terokai cara terbaik untuk memastikan mereka selamat. Juga meluangkan masa untuk bermain permainan dalam talian, supaya anda dapat belajar antara satu sama lain.
  • Jelaskan bahawa semua maklumat sensitif dapat dikongsi hanya melalui utusan dan hanya dengan orang yang anda kenal dalam kehidupan sebenar.
  • Dan ya, kami mengesyorkan ibu bapa memasang perisian keselamatan siber seperti Kaspersky Total Security untuk melindungi anak-anak mereka daripada ancaman ketika dalam talian. Kaspersky menawarkan percubaan percuma Kaspersky Total Security selama tiga bulan, tersedia melalui pautan ini https://bit.ly/safekids011.
Kaspersky - Shopee Mall

Untuk mendapatkan Kaspersky Safe Kids, sila kunjungi www.lazada.com.my/shop/kaspersky/ atau shopee.com.my/kaspersky.os.


[1] Education minister explains school closures https://www.thestar.com.my/news/nation/2020/11/11/education-minister-explains-school-closures

[2] Education Ministry releases 2021 school calendar https://www.thestar.com.my/news/nation/2020/08/18/education-ministry-releases-2021-school-calendar

[3] Education Minister: Schools to be closed until Dec 17 https://www.thestar.com.my/news/nation/2020/11/08/schools-to-be-closed-until-last-day-of-school-year-home-based-learning-to-continue-says-education-minister

[4] More Connected Than Ever Before https://www.kaspersky.com/blog/digital-comfort-zone-report/

[5] Review of resident individual income tax relief on lifestyle expenses https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/my/Documents/tax/my-tax-espresso-nov2020-budget2021.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *