Tanya Doktor Musim Kelima Lebih Segar Dan Interaktif

Tanya Doktor Logo

Tanya Doktor Musim Kelima Lebih Segar Dan Interaktif | Program ‘Tanya Doktor’ ialah sebuah rancangan bual bicara khusus mengenai kesihatan terbitan Astro Prima dengan kerjasama strategik bersama pihak Karangkraf menerusi Nu Ideaktiv Sdn. Bhd.

Tanya Doktor Musim Ke 5

Kembali dengan pengisian lebih segar dan interaktif untuk musim kelima, program yang bakal mengetengahkan pelbagai topik perkongsian menarik merangkumi kupasan komprehensif mengenai isu-isu semasa berkaitan kesihatan. Bagi merancakkan lagi sesi perbincangan pada setiap episod, hos dan panel doktor juga akan berinteraksi dengan penonton di studio dan media sosial untuk saling bertukar tips, pengalaman serta pandangan yang membina. Lebih menyeronokkan, sesi aktiviti kecergasan dan senaman ringan juga turut diadakan di segmen terakhir  untuk dimanfaatkan bersama.

Selebriti popular Lisa Surihani masih lagi dikekalkan dandiberi mandat untuk mengendalikan program ini selaku hos bersama seorang lagi doktor residen iaitu Dr. Shazril Shaharuddin atau lebih dikenali sebagai Dr. Say. Untuk musim ini juga, program ‘Tanya Doktor’ turut menampilkan barisan panel doktor pakar daripada pelbagai bidang pengkhususan yang berlainan iaitu Dr. Ahmad Rostam Md Zin (Pakar Psikiatri Hospital Putrajaya), Dr. Liyana Dhamirah (Pakar Estetik) dan Dr. Lim Ing Kien (Pakar Dermatologi Estetik).

Rangkaian program ‘Tanya Doktor’ akan mula bersiaran secara eksklusif menerusi saluran Astro Prima (125) dan Astro Prima HD (105) serta turut boleh distrim menerusi aplikasi Astro Go dan perkhidmatan ‘on demand’untuk pilihan yang lebih fleksibel.

Program ini akan berdurasi selama 60 minit menerusi paparan 10 buah episod secara eksklusif pada setiap hari Rabu, jam 9.00 malam mulai 16 Disember 2020.

Tanya Doktor - Kanser Prostat

Manakala klip kupasan pendapat berkaitan kesihatan dapat ditonton melalui kapsul ‘Fakta Mitos Tanya Doktor’ pada setiap hari Isnin, jam 7.00 malam bermula 14 Disember 2020.

Kapsul ‘Demo Medik Tanya Doktor’ yang menampilkan klip sedutan sesi demonstrasi yang berkaitan dengan topik kesihatan pula akan bersiaran pada setiap hari Selasa, jam 7.00 malam mulai 15 Disember 2020.

Trivia Mengenai Program ‘Tanya Doktor’

  1. Topik perbincangan program bual bicara ‘Tanya Doktor’ musim kelima adalah bertemakan tentang penyakit kritikal, kesihatan mental serta kecantikan. Setiap panel doktor yang diundang khas untuk menjayakan musim ini merupakan pakar perunding dalam bidang pengkhususan yang berkaitan dengan pilihan topik mingguan.
  2. Selain kupasan dan penjelasan daripada sudut perubatan, program ini juga turut membincangkan mengenai gaya hidup masyarakat moden yang menjadi antara faktor utama masalah kesihatan.
  3. Antara topik kupasan menarik yang akan dibawakan menerusi program ini termasuklah perbincangan mengenai kanser prostat, rawatan dialisis, masalah kesihatan berkaitan saraf seperti sindrom ‘Carpal Tunnel’, kecelaruan personaliti, kebimbangan kronik melampau, gangguan obsesif kompulsif, halusinasi, gangguan tingkah laku pemakanan seperti anoreksia dan bulimia, ketagihan suplemen, amalan diet yang keterlaluan serta banyak lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *